Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

Peti element – naš obljetnički koncert

Prošlo joše pet godina od osnutka zbora Concordia discors i zato smo se okupili

  1. svibnja u Hrvatskom glazbenom zavodu kako bismo koncertom proslavili sve što smo dosad doživjeli. Odlučili smo upravo svojim radom, glazbom i ljubavlju prema pjevanju pokazati zahvalnost svima koje smo sreli na tom putu, s kojima smo surađivali, koji su nas oblikovali i pomogli nam postati ovo što jesmo. Zato smo pozvali naše trenutne i bivše pjevače, kratkoročne i dugoročne suradnike i, naravno, ljubitelje našeg rada, bez kojih, na kraju krajeva, ne bismo imali kome pjevati.

Omiljena nam dvorana za nastupe te je večeri i više nego popunjena čekala silazak na pozornicu našeg, prema tradiciji, crno-crveno odjevenog zbora. Čekala je koncert koji smo prethodnih dana pripremali do posljednjeg daha, a i dugo u noć (kako bi rekle dvije od trinaest pjesama koje smo tim povodom izveli). Na početku koncerta voditeljski dvojac iz naših redova pozdravio je rektora, dekane, profesore, obitelji i prijatelje nakon čega su uslijedili kratki govori pozdrava i zahvale rektora Sveučilišta u Zagrebu i dekana Filozofskog fakulteta. Koncert smo započeli nizom od tri klasične skladbe pod ravnanjem dirigentskih palica troje naših dirigenata, a u tom ritmu smo i nastavili. U iduća dva sata na pozornici su nam se pridružili Zagrebački orkestar mladih s kojim smo izveli pjesmu In My Life i svirač sopila iz ansambla LADO s našom omiljenom etno temom kojom smo zahvalili osnivačici zbora Tihani Petrović Leš. Puhački sastav Ad gloriam brass potom nas je pratio u borbenoj U boj, u boj, kad su nam se pridružili i naši bivši pjevači. S njima smo otpjevali i Do posljednjeg daha i Zagorsku, pjesme koje su nas podsjetile na sudjelovanje na HRT-ovom natjecanju Do posljednjeg zbora.

Naravno, nismo zaboravili prigodnim diplomama zahvaliti dirigentima Jurici, Lobelu, Marini i Vinku na uloženom vremenu, volji i naporu, ali i izgubljenim godinama života koje valjda moraš žrtvovati ako vodiš veliku, glasnu i druželjubivu grupu mladih ljudi kao što smo mi. Kako bismo se ne samo zvukom, već i slikom podsjetili dosadašnjih nastupa, putovanja, tuluma i probi, publici smo pripremili i video-isječak s fotografijama i snimkom s nastupa u Beču. Na samome kraju dirigenti su zboru pripremili iznenađenje te otpjevali popularni rođendanski hit uz zvuke bas gitare i dviju harmonika koje su svirali naši supjevači. Potom je oznojeno i osmijesima ozareno mnoštvo poviknulo s pozornice: CONCORDIAAAA DISCOOORS i sa zahvalnošću ispratilo oduševljenu publiku.

Kad se skupi tako velikuka grupa ljudi, tu je uvijek i mnoštvo temperamenata, različitosti, interesa i generalnog kaosa, a upravo glazba kao čarobni peti element već pet godina spaja soprane, altove, tenore i basove koji su utkali djelić sebe u naš zbor. Na ovom smo koncertu na trenutak zastali, nakratko pogledali iza sebe i sada ponosno, s još više elana i energije možemo raspjevano krenuti u sljedećih pet godina.

*nakon koncerta uslijedio je rođendanski party u Pepermintu. Ali psssst, nećemo o detaljima!