Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

CD-ova glazbena radionica

Uoči ljetnih ispitnih rokova, 11. lipnja 2015. otvorili smo vrata dvorane 6 studentima Filozofskog i drugih fakulteta. U redovnom terminu probe pokazali smo im čime smo se bavili protekle akademske godine. No, nije to bio jedan od naših uobičajenih nastupa, već smo odlučili organizirati glazbenu radionicu na kojoj će se izvedbe naših skladbi izmjenjivati s predavanjima i raspravom o njihovoj pozadini i značenju. Zbog tog formata, ali i zbog naravi naših pjesama, ciljana su publika u prvom redu bili studenti etnologije, kroatistike i komparativne književnosti.

U prvom smo bloku izveli uglazbljenu antologijsku poeziju hrvatskih pjesnika. Te pjesme, između ostalog, nalazit će se na cd-u koji Concordia discors priprema već nekoliko godina. Studentica kroatistike Tena Jurišić interpretirala je Ti koja imaš ruke nevinije od mojih Vesne Parun, Misao svijeta Silvija Strahimira Kranjčevića te Dugo u noć, u zimsku gluhu noć Dragutina Tadijanovića. Naučili smo, primjerice, da je Vesna Parun pjesmu posvetila supruzi svoje srednjoškolske ljubavi i da je Dragutin Tadijanović u svojoj poeziji koristio jednostavan, gotovo dječji izraz kako bi na papir prenio duboke i snažne osjećaje.

Nakon autorske poezije, prešli smo na onu narodnu. Naranča i Dalmatinski koloplet nastale su zborskom obradom inspiriranom narodnim napjevima. Nakon što smo ih otpjevali, studentica etnologije i kulturne antropologije i kroatistike Anita Crnčić obogatila je naše znanje o etnomuzikologiji i provela nas kroz hrvatske regije i njihove narodne instrumente i napjeve. Budući da naši zboraši dolaze iz svih krajeva Hrvatske, mnogi su u prezentaciji prepoznali svoj kraj i podijelili iskustva iz prve ruke, primjerice o istarskom pjevanju “na tanko i na debelo”.

Doktorandica etnologije i kulturne antropologije Katarina Juras, još jedna naša dugogodišnja članica i voditeljica sopranske dionice, pomogla nam je u razumijevanju pjesme Zagorski svati, za koju dotad nismo znali da, poput brojnih drugih narodnih pjesama, sadrži brojne poveznice sa slavenskom mitologijom. Kroz tu pjesmu Katarina je rasplela drevnu priču o božanskom braku blizanaca Mare i Juraja.

Treći blok bio je interaktivan. Svi su sudionici imali priliku postati dio našeg zbora i zapjevati Zagorsku pesmu, te tako izravnije pristupiti materiji koju izučavaju. Kad je radionica završila, zboraši su shvatili da su i sami od nje dobili mnogo. Naučili su nešto novo o skladbama koje već dugo pjevaju i tako produbili umjetničko iskustvo, međusobno su se povezali u svojevrsnom teambuildingu i dobro su se zabavili. Zahvaljujemo svim sudionicima i nadamo se da ćemo sljedeće godine ponoviti ovu radionicu i da će se studenti odazvati u još većem broju, kako bismo podijelili različita znanja koja se kriju u našem suglasju nesuglasja.