Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

CD-ova vojvođanska turneja

Zbor Concordia discors 23. i 24. listopada 2015. održao je mini-turneju po Vojvodini. Autobus s 55 pjevača u petak ujutro krenuo je put istoka kako bi Hrvatima Bunjevcima donio glazbu i zajedništvo i kako bi se time ojačale njihove veze s Hrvatskom. U Tavankutu, našem vojvođanskom smještaju, dočekala nas je topla dobrodošlica. Mještani su zborašima otvorili vrata svojih domova, udruge Matija Gubec, škole, župnog dvora i etno-salaša Balažević. Nakon dočeka i okrepe uputili smo se u Suboticu, gdje smo održali prvi nastup u Gradskoj kući, koja nas je oduševila lijepim secesijskim prostorom. Uz samu zgradu, zadivila nas je još ljepša atmosfera. Naime, na koncertu, osim našeg standardnog repertoara folklornih skladbi iz cijele Hrvatske i obrada antologijske poezije, publici smo na lice izmamili suze radosnice bunjevačkim pjesmama. Njihove reakcije zagrijale su naša srca i učinile taj nastup jednim od naših omiljenih.

Kako bi vojvođanski doživljaj bio potpun, uslijedila je večera uz tamburaše. Zvuci tamburice sa sjevera Bačke pozvali su nas na pjesmu i ples, a domaćini su nas učili plesati bunjevačko kolo. Svakog zboraša na stolu je dočekao predivan poklon – Lisica i kokoš, zbirka bunjevačkih basni koje je prikupio Balint Vujkov. Tako smo iz Subotice ponijeli djelić narodne umjetnosti, a iz Tavankuta domaće jabuke i pijesak kojim tamošnje tlo obiluje. Nadamo se da će se obistiniti izreka da tko u cipelama ponese piska, kako ga oni zovu, vratit će se u Vojvodinu i Tavankut. U subotu smo se oprostili od tavankutske idile i nastavili s razgledavanjem Subotice. Uživali smo u lišćem okupanim ulicama i trgovima, a ušli smo i u sinagogu. To što je ruševna nije nas spriječilo da i u njoj zapjevamo.

Ravnicom smo doputovali u Novi Sad. U Sportsko-poslovnom centru Vojvodine ugostili su nas Hrvatski kultruni centar Novi Sad i HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina. Nakon još jednog divnog koncerta, na kojem je nastupilo i kulturno-umjetničko društvo „Lisinski“ iz Vinkovaca, doživjeli smo Novi Sad noćnim posjetom Petrovaradinskoj tvrđavi, odakle puca pogled na Dunav i šarenilo grada. Neki naši zboraši tamo su stvorili prava umjetnička djela.

Vilim Hlušička Vilim Hlušička

Umorni od doživljaja, ali željni još vojvođanskog iskustva, turneju smo završili izlaskom u Novom Sadu i moramo priznati da nas noćni život nije razočarao. Sve u svemu, nadamo se da smo Hrvate u Vojvodini potaknuli na zajedništvo, ali mislimo da smo na ovoj turneji dobili još mnogo više nego što smo dali. Hvala našim domaćinima Vojvođanima na toplini, gostoprimstvu i uspomenama!

Petra Pugar

P.S. za potpuniji doživljaj puta pogledajte video: