Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

Concordia na Kvarnere

Svake godine krajem rujna Zbor organizira jesensku turneju na kojoj se pobliže upoznaje s rodnim krajevima svojih pjevača. Ove godine red je došao na zborsku šetnju po Kvarneru. Krenuli smo 26. rujna u jutarnjim satima. Uz zvuke sopila i popratni informativni program o Rijeci koji su vodile Riječanke Marina Jurković i Sara Jelaš stigli smo do našeg prvog stajališta – Trsata. Kvarnerska klima bila nam je naklonjena pa smo tako s vrha Trsata pogledali Kvarner okupan suncem. U Guvernerovoj palači, odnosno Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, taj smo dan u Mramornoj dvorani održali koncert pod nazivom Finale prijateljstva u suradnji s Pjevačkim zborom mladih Josip Kaplan. PZM Josip Kaplan i Concordia discors poznaju se još od emisije Do posljednjeg zbora te je bila iznimna čast ponovno zajedno nastupati nakon dugo godina. Koncert je bio humanitaran te je novac prikupljen od prodaje karata bio namijenjen udruzi za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju Dira iz Rijeke. Nakon odlično odrađenog koncerta slijedila je zabava u prostorijama PZM-a Josip Kaplan.

Drugog dana posjetili smo Villu Ružić, crkvicu sv. Lucije u Jurandvoru i grad Krk. Prije smještanja u kamp Ježevac odlučili smo se okušati u streličarstvu. Zahvaljujemo streličarskom klubu Maura Kal, Marti Matić i našoj altici Karli Dorkić za organizaciju ove aktivnosti.

Treći dan turneje odveo nas je u Vrbnik, uz Rijeku “drugi rodni grad” naše dirigentice Marine Jurković. U razgled Vrbnika poveli su nas domaćini Ana Toljanić i, u ulozi vodiča, Zlatko Jurković. Razgled Vrbnika završio je kod skulpture Blaža Baromića koji je krasio promidžbeni plakat za koncert u Vrbniku. Slijedio je roštilj, sladoled, vrbnička žlahtina i pjesma. Koncert je održan u Domu na Škujici. Otvorili su ga sopci, a potom su uslijedile Vrbenske kanturice i Concordia discors. Zbor se okušao u tancima, degustirao šurlice u restoranu Gospoja u kojem nas je ugostila obitelj Toljanić, a za kraj večeri Concordia discors nagradila se feštom u Domu uz DJ-a Sanjina Midžića.

Četvrtog i posljednjeg dana turneje uputili smo se na otočić Košljun gdje smo razgledali samostan i uživali u prirodi i mirisu mora. Po povratku s Košljuna u konobi Ribice u Puntu Zbor je ugostila gospođa Mirjana Zec, a zadnje stajalište prije povratka u Zagreb bio je gradić Dobrinj po kojem nas je provela Mira Crnčić. Nakon kratkog naslikavanja i zaslužene kave napunjenih baterija uputili smo se natrag u Zagreb spremni za Rovinj i 52. Susret hrvatskih pjevačkih zborova koji nas je čekao za manje od tjedan dana.

Zahvaljujemo svim sponzorima i obiteljima domaćina koji su omogućili projekt Concordia na Kvarnere i velikodušno nas ugostili.