Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

Kamen, krš i Concordia Discors

Prije samog početka nove akademske i pjevačke sezone Zbor organizira tradicionalnu jesensku turneju kao nagradu svojim članovima za uspješno odrađenu prethodnu sezonu. Kako zbor od samih početaka gaji ljubav prema pjevanju u manjim sredinama, posebno u onima iz kojih potječu članovi zbora, ove godine je došao red na turneju po dalmatinskom zaleđu i na gradove Sinj, Knin i Livno. U gradovima predstavljamo cjelogodišnji rad večernjim koncertima s posebnim izvedbama folklornih pjesama mjesta domaćina. Tako smo ove godine izveli tri nove skladbe (Gospe sinjska, majko Rame, Dalmacija ne more bez Knina, Bentbaša) , uvježbane posebno za turneju.

Kamen, krš i Concordia

Turneju smo započeli 26. rujna, kad smo iz Zagreba krenuli busom za Sinj. Tamo nas je dočekala naša Antonia i odvela u razgledavanje najvećih znamenitosti alkarskoga grada kao što su Alkarsko trkalište, Kamičak i Stari grad. Oduševile su nas priče o bogatoj povijesti ovoga grada, hrabrim Sinjanima i alkarima. Nismo mogli dugo uživati u pogledu sa Staroga grada jer smo već taj dan imali koncet. Održali smo ga u Samostanskoj dvorani Čudotvorne Gospe Sinjske.

Concordia Discors u Sinju

Drugi i treći dan proveli smo u kraljevskom gradu Kninu. Naši domaćini Anđela, Barbara i Toni odveli su nas u razgledavanje Kninske tvrđave koja je jedna od najstarijih i najvećih u Europi. Uživali smo u pogledu na okolne planine i rijeku Krku. Idući dan smo posjetili izvor Krke i jahali konje na Burumu. Koncert smo održali u Multimedijalnoj dvorani studentskog doma Fra Lujo Marun veleučilišta Marko Marulić. Gost na koncertu bila je klapa Sorelo iz Zagreba. Nakon još jednog uspješnog koncerta odlučili smo se “počastiti” karaokama u obližnjem kafiću.

Concordia Discors u Kninu

Nakon Knina došlo je vrijeme za posljednji grad naše turneje. Prešli smo državnu granicu i stigli u Livno. U samostanskom muzeju smo naučili o povijesti ovoga kraja. Zborski domaćini Luka i Marija odveli su nas u razgledavanje grada, na izvoru Dumanu uputili su nas gdje se nalazi livanjska bentbaša i ispričali o livanjskim divljim konjima. Također su nas odveli u malu obiteljsku mljekaru, gdje smo saznali kako se izrađuje poznati livanjski sir. Održali smo koncert u Crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici. Na koncertu su nam gošće bile članice HKUD-a Dinara. Nakon uspješno odrađenog i zadnjeg koncerta turneje bilo je vrijeme za pjesmu i ples do jutra u lokalnom kafiću

Concordia Discors u Livnu

Zanji dan turneje, 30. rujna, proveli smo u Nacionalnom parku Krka gdje smo uz šetnju na svježem zraku i šum rijeke odmorili dušu i tijelo i napunili baterije za nadolazeću sezonu.

Concordia Discors na slapovima Krke

Hvala svim sponzorima i volonterima, a pogotovo našim domaćinima i njihovim obiteljima što su nas velikodušno ugostili u svojim gradovima. 

Ova turneja bio je odličan način za završiti akademsku godinu koja je ionako bila uspješna. Možemo se pohvaliti sa još dva zlata koja smo osvojili na natjecanjima u Rovinju i Veroni. Osim što smo se natjecali, nastupili smo i održali svoje koncerte diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.