Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

Od zagrebačke katedrale i Beča preko Praga do HRT-a i Lisinskog

Dragi naši, vrijeme je da revitaliziramo našu web-stranicu! Ipak, puno zanimljivih stvari dogodilo se od našeg posljednjeg javljanja, pa bi bilo super da krenemo redom, makar ovaj članak ispao samo nabrajanje.

Dragi ljudi iz Zagrebačkog orkestra mladih na čelu s dirigentima Igorom Tatarevićem i Vetonom Marevcijem odlučili su pozvati nas da zajedno izvedemo Veliku misu u c-molu slavnog Austrijanca Wolfganga Amadeusa Mozarta. Nakon nekoliko mjeseci vježbanja imali smo čak dva finala – jedno finale 27. travnja u zagrebačkoj katedrali, koja je bila toliko puna da nije bilo ni mjesta za stajanje (barem ako gledamo s pozicije izvođača), te drugo 17. lipnja, kada smo dočarali ambijent iz zagrebačke katedrale u vrtu na Filozofskom fakultetu. I vjerujte nam – it was legen-wait for it-DARY! LEGENDARY! Ništa nije ljepše vidjeti od osmijeha roditelja, rodbine i prijatelja koji ponosno snimaju jedno od najtežih Mozartovih djela.

Dakako, nismo se dugo odmarali jer su dolazili novi izazovi, a to su Europe sings! (iliti Eurovizija zborova, hvala portalu Eurosong.hr na promociji), na kojoj je dio našeg zbora ponosno predstavio i nas i Hrvatsku na bečkom Rathausplatzu (i normalno, imali su najjaču podršku, ali i morate priznati da su vam tada ipak malo zasuzile oči od sreće), te već tradicionalno natjecanje u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, na kojem smo osvojili srebrnu plaketu i prvo mjesto u kategoriji standardnih programa, zahvaljujući čemu smo nastupali i na gala koncertu 25. siječnja 2015. Nakon ffzgovsko-mozartovskog koncerta otišli smo sretni i zadovoljni, iako smo u dubini duše jedva čekali da opet počnu probe!

Nakon (pre)dugog i kišnog ljeta (što nije spriječilo četvoricu veličanstvenih Mislava Matišića, Andreja Sekulića, Lobela Filipića i Petra Soldu da posjete našu dijasporu u Crnoj Gori), održali smo prvu skoro-pa-jesensku probu 15. rujna, što smo morali obilježiti i jednim sebićem, a prva se proba taman poklopila s jednim događajem koji se zbio devet dana prije. Naime – UDALA NAM SE VIŠNJA! Pa smo te slike odlučili spojiti skupa i staviti na FB. Dva tjedana poslije udala nam se i jedna od prvih zborskih članica Ivana Buljan, te smo i nju ispratili u bračnu luku.

Zašto tako rano proba, kažete? Pa vidite, odlučili smo da bi bilo super pohoditi još jedno međunarodno natjecanje, koje se svake godine održava u češkom glavnom gradu Pragu, a naziv mu je Praha Cantat. I pogodite što? Opet nas je žiri odlučio nagraditi! Naime, iz 693 km udaljenog Praga vratili smo se sa čak tri zlatne plakete (u kategorijama muški zborovi, klasični program i folklorni program), a vrijedi biti ponosan na naše dečke koji su nam donijeli posebnu nagradu žirija za najbolji folklorni izričaj! Ali ni tu nije kraj! Isto tako se moramo podičiti i kategorijom folklornog programa u kojem smo osvojili i prvo mjesto, zbog čega smo imali čast nastupiti i na Grand Prixu natjecanja! Dakako, vrijedi čestitati pobjedničkom zboru iz Slovačke, a nama je to zbilja bilo vrijedno iskustvo kojeg ćemo se duuuugo sjećati. Pa makar do idućeg natjecanja. Ne smijemo zaboraviti i naše kolege iz PZM-a Josip Kaplan, koji su se također natjecali u kategoriji folklornog programa sa svojim djevojačkim i mješovitim zborom te osvojili dvije srebrne plakete, stoga bravo i za njih! A sada iskoristite priliku i odmorite se uz slušanje Nevijske kolende i Bure s Brača. Vjerujte, hipnotizirat će vas odmah!

Prije odlaska u Prag održali smo dvije audicije, na kojima smo primili nove članove. Toplu dobrodošlicu poželjeli smo im 10. studenoga, na čelu s novoizabranom Upravom (predsjednik Filip Klubička, dopredsjednici Petra Pugar i Domagoj Beštak, tajnik Ivan Milat i njegova zamjenica Ana Mišura, blagajnik Andrija Kajtar i njegova zamjenica Vlatka Mifka, spisovoditeljica Petra Šiljeg i njezina zamjenica Jelena Pavičić, te vođe dionice Katarina Juras, Vita Filipić, Matej Pavlić i Petar Soldo), što smo također morali ovjekovječiti i staviti na Facebook. Naše bebe smo morali odmah staviti u žrvanj jer nas je čekao još jedan veliki zadatak u veljači, a to je Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a!

No prije tog događaja odlučili smo se odazvati na poziv Hrvatske pošte i uljepšati božićne praznike ljudima koji čekaju u redovima u pošti u Jurišićevoj ulici. Snimka ovog nastupa postala je viralni hit koji se svidio brojnim portalima iz Hrvatske i regije, zahvaljujući kojima video ima preko 78 tisuća pregleda na YouTubeu. A prije ulaska svijeta u 2015. godinu, odlučili smo još jednom učiniti Prisavlje 3 našom adresom, ovaj put na dva dana. Naime, i ove (ok, sad već prošle) godine priključili smo se HRT-ovom novogodišnjem programu, kojeg su ove godine vodili Barbara Kolar i Nikša Bratoš. Tako smo pjevali, plesali, družili se i slikali sa Massimom, Danijelom Martinović, Severinom, Giulianom, Stjepanom Hauserom, grupom Parni valjak, Oliverom, Goranom Karanom… Ma skoro sa svima! Dakako, opet su u prvom planu bili naši dečki koji su se „ubacili“ u nekoliko nastupa (kao na primjer u nastup Giuliana i Zorice Kondže), a mi cure smo se jedno vrijeme zabavljale pitanjem „postoji li slika Saše Lošića bez kape?“. I da, odgovor je - ne postoji. Cijeli program je završio sa jednim spontanim vlakićem, koji je bio toliko dugačak da je jedva prolazio kroz publiku i izvođače koji su stajali na sceni. Našim novim članovima svakako je ovo bilo vrijedno iskustvo kojeg će se sigurno rado sjećati.

Spomenuli smo Brahmsa. O čemu se zapravo radi? Svi se sjećate da smo 2012. godine sudjelovali u Do posljednjeg zbora, na kojima smo mi osvojili treće mjesto, dok je PZM Josip Kaplan pobijedio, a viceprvak je bio zbor Izvor iz trešnjevačke crkve sv. Josipa. Dok se sastavljao program za ovu sezonu Majstorskog ciklusa, dirigent Vladimir Kranjčević (inače član žirija u DPZ-u) došao je do ideje da bi mogao iskoristiti potencijal tri prvoplasirana zbora iz prve sezone i s njima izvesti oratorijsku skladbu Nänie Johannesa Brahmsa na tekst Friedricha Schillera. Ta skladba, prema Maestrovim riječima i članku Svjetlane Hribar u Novom Listu, nikad nije izvedena u Hrvatskoj, što nam je predstavljalo velik izazov koji smo objeručke prihvatili. Nakon tri mjeseca probe i pjevanja skladbe na njemačkom jeziku, našu Nänie konačno smo izveli u KDVL-u 5. veljače. Prijenos se mogao pratiti na HR3, a snimku koncerta gledali smo 22. veljače na 3. programu Hrvatske radiotelevizije. Rezultati su bili: zajedništvo zborova, veliki aplauz publike i široki osmijesi na našim licima, ali i onaj na licu Maestra Kranjčevića.

Eto, i to bi zapravo bilo „ukratko“ što smo radili u zadnjih godinu dana. U idućih pet mjeseci očekujte još puno nastupa, izvještaja i još štošta drugo, od tih nastupa svakako moramo istaknuti onaj 6. svibnja 2015., kada će se u Hrvatskom glazbenom zavodu održati koncert povodom pete godišnjice našeg Zbora! Rezervirajte si datum, željno vas sve iščekujemo!

Reporterka Emilia a.k.a. Zlatokosa