Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

Projekt gostovanja Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors Korčula/Hvar/Vis 2017.

Našu turneju započeli smo u petak 29. rujna kada smo u večernjim satima krenuli iz Zagreba prema krajnjem jugu i našem prvom odredištu – Gradu Korčuli. Ako se po jutru dan poznaje, sva sreća što nije svanulo onda kada nas je prijevoznik ostavio u Orebiću nekoliko sati prije prve trajektne linije. Umorni i pospani čekali smo prve jutarnje zrake sunca i bijeli brod Jadrolinije koji nas je zatim dovezao u luku Dominče, nedaleko od grada Korčule. Nakon zaslužene šalice jutarnje kave u luci dio članova Zbora smješten je po kućama domaćina, odnosno članova KUD-a Moreška iz Korčule, dok je velika većina Zbora smještena u vatrogasnom domu. Mi, naime, volimo vatrogasni dom.

Plakat

Zbor je nakon zasluženog odmora krenuo pred ulaz u stari grad gdje ih je čekao turistički vodič gđa. Andrea Tedeschi. Nakon razgledavanja znamenitosti Zbor je zabilježio posjet Gradu Korčuli zajedničkom fotografijom na stepenicama ulaza u grad.

Nastup Zbora održan je u Centru za kulturu Grada Korčule gdje je Zbor održao cjelovečernji koncert uz nastup ženske klape KUD-a Moreška. Nakon koncerta održano je prigodno druženje u prostorijama Društva uz upoznavanje i zajedničku pjesmu svih okupljenih.

Concordia discors u Korčuli Concordia discors u Korčuli

Prva večer bila je izazov za naše članove s obzirom na to da je nastavak turneje značio buđenje za nekoliko sati i hvatanje prve linije za Hvar. Pohvaljujemo našeg prvog domaćina i zahvaljujemo se svima uključenima u organizaciju. Korčula će vječno ostati upisana u anale AZFFZG-a Concordia discors.

Rano ujutro uputili smo se prema Hvaru. Ostavljajući iza sebe prekrasnu Korčulu umorni i pospani, veselili smo se nastavku putovanja i našem drugom domaćinu. Kao što to biva u nas Hrvata, prva stvar koju je Zbor “zborski” odradio kada je stigao u Hvar bila je kava, ali ne bilo gdje, već u lokalu svojih članova Bisere Jurić i Karla Jurića. Dan može biti samo ljepši kada vam ujutro u 7 sati na vrata svane pedesetak studenata koji još nisu popili svoju prvu jutarnju kavu. Šalu na stranu, bez pomoći obitelji Jurić i požrtvovnosti gospodina Marinka Jurića ovaj cijeli projekt bio bi tek sjena svega predivnog s čime smo se susreli za vrijeme našeg putovanja.

Concordia discors u Hvaru Concordia discors u Hvaru

Cijela turneja bila je organizirana oko glavnog događaja, a to je bio upravo nastup u Gradu Hvaru. Zbor je imao veliku čast da svojim nastupom u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, obilježi otvaranje manifestacije dana Grada Hvara. Ovim putem možemo samo iskazati veliku zahvalnost i radost što smo kao Zbor bili dijelom tako važnog događaja. Prije samog nastupa Zbor je razgledao franjevački samostan, gdje je bio organiziran zajednički ručak, a potom je i uživao u blagodatima hotela Amfora.

Koncert u Katedrali bio je sakralnog karaktera, a Zbor je nakon završetka koncerta izveo zabavni program ispred Katedrale, na opće oduševljenje svih prisutnih.

Zbor je uživao i u zajedničkoj večeri u organizaciji Grada. Još se jednom želimo zahvaliti gđi. Katiji Vučetić, pročelnici Službe za društvene djelatnosti pri Gradu Hvaru na njezinoj pomoći u organizaciji nastupa i boravka Zbora na Otoku.

Concordia discors u Hvaru Concordia discors u Hvaru

U ponedjeljak, 2. listopada, Zbor je posjetio Paklinske otoke, gdje je na otoku Palmižani imao organiziran ručak. Po povratku na kopno, a opet otok, članovi Zbora uživali su u prigodnom programu svečanosti Dana Grada. Moramo se pohvaliti prvim i jedinim zborskim nastupom izvedenim u moru uvale na Plamižani. Uistinu rijedak prizor, čak i za nas. Možda naše umjetničko vodstvo ne bi bilo oduševljeno kvalitetom izvedbe, ali su zato turisti na brodicama usidrenim u luci bili ugodno iznenađeni. Zadnji dan na Hvaru proveli smo razgledavajući grad s vodičem u organizaciji Turističke zajednice Grada Hvara, na čemu im se ovim putem zahvaljujemo. Članovi Zbora razgledali su Hvarsku katedralu, arsenal i citadelu, što je i zabilježeno našom prepoznatljivom fotografijom u obliku znaka Zbora.

Zadnja stanica na našem putovanju bio je otok Vis i posjet rodnoj grudi još jedne naše članice, Maje Radice. Pri dolasku Zbor se smješta u hotel Issa i žuri na generalnu probu u Hrvatski dom, u kojem će koncert biti održan. Kao što to inače biva, sačuvali smo najbolje za kraj i nakon predivnog koncerta otpjevali Višanima njihovu himnu na ponos i radost svih okupljenih. Naša domaćica Maja zahvalila se svima prisutnima i naravno onima koji su ovo sve omogućili, posebice gradonačelniku Grada Visa gosp. “Ivotu” Radici i zamjenici gradonačelnika gđi. Antoniji Uskok. Nakon koncerta druženje se nastavilo u restoranu gdje je Zbor uživao u morskim specijalitetima i prepoznatljivoj gostoljubivosti domaćina.

Concordia discors u Visu Concordia discors u Visu

Drugi dan na Visu pjevači su uživali u razgledavanju arheološkog muzeja i izletu u Grad Komižu. Očarani ljepotom Komiže, shvatili smo kako zaista imamo najljepšu zemlju na svijetu, ali više od toga shvatili smo da kroz glazbu i kulturu zaista vrijedi živjeti i stvarati uz usputne poklone kojima nas to stvaralaštvo obasipa.

Zadnji dan na otoku obilježilo je fotografiranje zvijezda mjuzikla “Mamma Mia”, koji se u isto vrijeme snimao na Visu, iako su i oni već tada znali tko su uistinu prave zvijezde u gradu. Vrhunac dana bio je zajednički ručak kod obitelji Radica gdje smo uz zajedničku pjesmu i veselje upoznali članove obitelji naše kolegice i uistinu duboko udahnuli i izdahnuli s čašom crnog vina u ruci, znajući da je napokon sve gotovo. Trajekt za povratak u stvarnost čekao nas je u luci, a mi smo se još jednom oprostili od svih predivnih ljudi i vremena provedenog zajedno. Pjesmom na Hektoroviću vratili smo se u Split gdje nas je čekao autobus, štoviše isti onaj prijevoznik koji nas je ostavio na milost i nemilost ulica Orebića.

Dolaskom u Zagreb od Zbora se oprostio dugogodišnji član Zbora i voditelj projekta Ivan Milat prigodnim govorom. Zahvalio se Zboru na vremenu provedenom u radu i djelovanju udruge te svim ljudima koje je usput upoznao i s kojima je imao čast surađivati. Ovaj članak jedan je od posljednjih njegovih djela i podsjetnik na dio vremena provedenog u Zboru, kojeg će se po mišljenju autora sjećati svaki član Zbora s ovog putovanja.

Dio atmosfere s putovanja možete pronaći i na našem youtube kanalu.