Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

Tko smo mi?

Mješoviti pjevački zbor Filozofskoga fakulteta Concordia discors djeluje od 2010. godine te okuplja stotinjak članova, prvenstveno studenata Filozofskoga fakulteta.

Zbor u svojemu radu sustavno potiče glazbeno stvaralaštvo studenata te naglasak daje djelima hrvatskih skladatelja, a njeguje i folklorne napjeve te svjetovna i crkvena djela klasičnih i suvremenih skladatelja. Pored mješovitoga zbora djeluju i ženski zbor, muški zbor te ženska klapa.

Svoju kvalitetu Zbor je potvrdio na 1. natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe – Zagreb 2011. na kojemu je osvojio drugo mjesto i srebrnu plaketu u kategoriji klasičnih folklornih zborova.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je zboru Concordia discors godišnju nagradu Franjo Marković za doprinos umjetničkomu djelovanju na Fakultetu za akademsku godinu 2010./2011.

Pored samostalnih koncerata i manjih nastupa na matičnome fakultetu AZ FFZG CD nastoji osmisliti koncertne programe koji okupljaju ljubitelje zborske glazbe unutar Sveučilišta; tako je 2011. inicirao i organizirao 1. susret pjevačkih zborova fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a susret se održao i 2012. godine te time opravdao težnje izvođača za predstavljanjem glazbenih dostignuća studenata zagrebačkoga sveučilišta, a svojim održavanjem i planovima želi postati tradicijom Sveučilišta i Zagreba.

Concordia discors surađuje i s instrumentalnim sastavima pa je tako s puhačkim ansamblom Ad gloriam brass održan božićni koncert krajem 2011. godine.

Sezonu 2011./2012. obilježilo je sudjelovanje Zbora u zabavnoj emisiji Hrvatske radiotelevizije Do posljednjeg zbora. Unatoč tome što Concordia discors i inače izvodi popularne skladbe, prijavom u emisiju Zbor se značajnije odmaknuo od klasičnoga repertoara te se posvetio zabavnoj zborskoj glazbi, obradama popularnih skladbi izvedenih uz koreografije Tamare Curić. Nakon gotovo dvomjesečnoga sudjelovanja u emisiji i intenzivnih svakodnevnih proba Concordia discors osvojila je 3. mjesto u konkurenciji od 55 prijavljenih zborova. Ovaj izniman uspjeh postignut je uz podršku publike i Fakulteta.

Ubrzo nakon završetka HRT-ova šoua Zbor je sudjelovao na natjecanju održanome u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te zauzeo prvo mjesto u kategoriji i tako osvojio zlatnu plaketu na 11. natjecanju pjevačkih zborova u sklopu Festivala pjevačkih zborova u Zagrebu održanoga od 1. do 3. lipnja 2012. Usto je u konkurenciji zborova iz svih kategorija osvojio pehar Hrvatskoga društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja Dugo u noć Josipa Kaplana.

Zbor je u sezoni 2012./2013. nastupio na božićnim koncertima Ive Gamulina Giannija u Zagrebu i Splitu i sudjelovao na natjecanju Venezia in Musica, gdje osvaja dvije zlatne plakete, a ženski zbor i plaketu pobjednika kategorije. Na kraju sezone zbor je nastupio u programu obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju na Trgu bana Josipa Jelačića. Osim toga, često se pojavljuje na HRT-u u sklopu novogodišnjih ili drugih zabavnih emisija. Dosadašnji vrhunac glazbenog stvaranja Concordije discors projekti su predstavljanja Hrvatske na kulturnom projektu Europe sings u Beču 9. svibnja 2014. te izvedba sa Zagrebačkim orkestrom mladih Mozartove Mise u c-molu u Zagrebačkoj katedrali.

U jesen 2014. godine zbor je sudjelovao na natjecanju Praga cantat u Pragu i osvojio tri zlatne plakete (u kategorijama muški zborovi, klasični program i folklorni program), a 2015. godinu započeo je nastupom u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje je zajedno sa zborovima Izvor i Josip Kaplan, pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića i u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a izveo skladbu “Nänie” Johannesa Brahmsa, u sklopu Majstorskog ciklusa Hrvatske radiotelevizije. U pripremi je obljetnički koncert povodom pete godišnjice rada Concordije discors koji će se održati u Hrvatskom glazbenom zavodu 6. svibnja 2015

Smjernice koje su utkane u način rada ovoga zbora povezane su s duhom Filozofskoga fakulteta koji u svome sastavu ima mnoštvo različitih smjerova i načina razmišljanja. To su poticanje i razvoj talenata pojedinaca, raznovrsnosti i individualnosti, a kroz zajedništvo djelovanja. Naziv preuzet iz književne stilistike – concordia discors – odnosno suglasje nesuglasja na odgovarajući način označava razvoj osobnosti i slobode izraza, a sve u zajedništvu – suglasju.

Na inicijativu koordinatorice Zbora dr. sc. Tihane Petrović-Leš, izv. prof. na Filozofskome fakultetu Zbor je osnovao Jurica Bošković, ujedno i umjetnički voditelj. Uz njega se za umjetnički rad brinu Marina Jurković, Vinko Karmelić i Lobel Filipić.